RIK
Erna Ella Rubin (1927-2014)
Cernăuţi, Transnistria, Galați, Dimona

Amintiri din Lagăr - Poveşti din Holocaust
Unchiul Hermann si Prietenii Lui
Erna Ella Rubin

Deportarea evreilor din Cernauti în 1941
Dela ora sase dimineata pana la ora sase seara. Atata ni s-a acordat ca sa parasim locuintele noastre din centrul orasului. O anumita parte a orasului, printre care se afla locuinta a lui tante Frieda, sora cu mama, a fost declarat Gheto1, numit ad hoc.

Dela ora sase dimineata am carat tot ce s-a putut cara. Strazile care duceau inspre Gheto erau inpauzite de legaturi ale facute din fete de perne sau cearceafuri.

Populatia evreiasca din Cernauti isi parasea casa, masa, patul. Locuinta la tante Frieda a devenit un adapost temporar neincapator. In curte la vecini a venit rudele, era un dute-vino. La ora sase seara am trecut granita improvizata care despartea orasul de Gheto. Cine ar fi intarziat era pasibil de pedeapsa.

In luna octombrie 1941 mereu aparea un ordin: astazi data de…strada cutare pleaca. Ca sa nu plecam ne mutam in alta strada care nu pleca inca. Tante Frieda cu unchiul David si fiul lor, Sigi, au plecat deja. Noi am ramas inca. Am stiut ca o sa ne vina randul si noua.

Locuinta lui tante Frieda devenise pustie. Mama a cumparat doi litri de lapte si a pus la fiert intr-o cratita mare care a ramas pe soba. Fiind in Lagar si suferind de foame, acest lapte m-a urmarit si m-a obsedat mult timp.

Mama
Yetti Bendit (Klinger, Frimat; 1905-1979), mama lui Erna
Mai multe despre Yetti si Cernauti (engleză)

Unchiul Hermann cu tante Ana si fiul lor, Didi, erau sa plece o zi mai devreme. Unchiul Hermann a vrut sa plece cu prietenii lui impreuna. Totusi prietenii lor au plecat o zi inainte din cauza ca mama nu era inca gata de plecare. Unchiul Hermann a preferat sa fie impreuna cu familia. Asta nu l-a impiedicat sai reproseze lui mama care era sora lui: Vezi, din cauza ta noi nu am putut pleca impreuna cu prietinii mei.

Au venit zile grele, am trait din ceea ce vindeam. O rochie o paine, o camasa o paine sau faina si cartofi. Mama a fost cumpanita, a spus: daca mancam mai mult, na sa putem rezista, nu vom putea supravietui. Intr-adevar am rezistat doi ani si jumatate pana au intrat Rusii care in felul acesta neau salvat viata. Asta a fost in luna Aprilie 1944, ne-am pregatit de plecare acasa, ce plecare? Am mers o suta de kilometri pe jos. Eu am fost cateva luni dupa Bauchtyphus2 totusi am fost foarte slaba, lipsita de puteri.

Din cauza mea nu am putut face mai mult de 14-15 kilometri pe zi. Innoptam in cate o casa goala iar a doua zi iarasi la drum.

Cealalta suta de kilometri am facut cu trenul, dar vai de acest voiaj. Nu odata soldati Rusi ne-a dat jos din tren. Cand in sfarsit am trecut podul peste Prut si am intrat la Cernauti, nea intampinat o mama care astepta pe fiica ei sa se intoarca din Lagar. Probabil aceasta mama a intrebat pe fiecare care intrase la Cernauti. Intamplator noi am putut sa-i spunem ca fiica ei este sanatoasa si e pe drum inspre casa.

Am intitulat aceasta povestire: "Unchiul Hermann si Prietenii Lui" din cauza ca el a regretat ca din cauza mamei mele, el cu familia lui trebuia sa se desparte de prietenii lui. Prietenii lui nu au avut insa noroc, au fost trimisi la Bug, de acolo nu era intoarcere. Teritoriul intre fluviile Nistrul si Bug se chema in timpul Holocaustului: Transnistria.

Prietenii lui unchiul Hermann au avut nenorocul sa plece cu un tren (de marfa bineinteles) care le-a dus la pieire.

Deacea, la orice ocazie unchiul Hermann ii spunea mamei mele: vezi Yetti, datorita tie mai suntem azi in viata.

Rik3

1. Ghetou
2. Bauchtyphus – febră tifoidă in limba germana (Erna vorbea germană de acasă).
3. Erna a povestit: "Cand am fost mica mi sa spus Erika. Am silabisit numele meu R.I.K, adica Er-I-Ka, ceea ce a iesit Rik si asta mea ramas pseudonim."

Amintiri din Lagăr

Limba Secretă Unchiul Hermann Vine Mămica


Acte

Certificat emis lui Erna Ella Rubin (Bendit) de Asociaţia Foştilor Deportaţi în Transnistria

A Doua Parte a Documentului

Fotografia lui Erna care lipsește pe certificatul din stânga. Aici Erna are 20 de ani.


Scris de Mana

Scurte Povestiri de Erna Ella Rubin


Altele
Doua Generatii: Zece Povestiri si o Poezie - Erna Ella Rubin
Compozitori Romani de Opereta
Au Inventat Tracii Scrisul?
Cifre Romane

Picturile lui Erna


* Iulian Rubin (Iulika) este fiul lui Erna Ella Rubin (RIK)

Iulian.Rubin@gmail.com