RIK
Erna Ella Rubin (1927-2014)
Cernăuţi, Transnistria, Galați, Dimona

Au Inventat Tracii Scrisul?
Tăblițele de la Tărtăria
Iulian Rubin

Uneori se aude în România că traco-dacii, strămoșii românilor, au adus pe lume cultura cea mai veche și cea mai dezvoltată de pe Pământ și că în special au inventat scrisul, înainte de civilizației sumeriene.

Printre altele, în zona Olteniei se înregistrează cel mai vechi sat din lume, prima activitate de minerit, cea mai veche activitate metalurgica a aramei, inventarea arcului, cea mai veche agricultură din Europa, etc.

Dar cea mai interesantă afirmație este că scrisul a fost inventat de tracii și nu de sumerienii.

În 1961 au fost descoperite, în satul Tărtăria, nu departe de Alba Iulia, în Transilvania, trei mici tăblițe străvechi de lut, din perioada neolitică, cunoscute sub denumirea de Tăblițele de la Tărtăria.

Tăblițele de la Tărtăria
Unii cred că au o vechime de peste 7500 de ani

Pe tăblițe, de șase centimetri, se vede un animal cu coarne, o ramura unui copac și simboluri indistincte.

Cei care cred că asta este un script antic se bazează pe patru caracteristici ale tăblițelor:

  • Semnele apar în rânduri verticale sau în linii orizontale.
  • Unele semne apar în scrisul altor culturi din regiunea Dunării.
  • Semnele sunt construite din linii drepte, asemănătoare cu celelalte metode antice de scriere.

Cu toate acestea, nu este clar ce fel de scriere apare pe tăblițe.

Oponenții consideră că semnele au o semnificație religioasă pentru că tăblițele au fost găsite la un loc de înmormântare. Tăblița circulară și una dreptunghiulară sunt perforate și există speculații că au servit ca un pandantiv într-o ceremonie rituală.

Plăcile de lut au fost descoperite umede și, pentru a le păstra, au fost coapte în cuptor și, prin urmare, datarea cu carbon 14 nu mai era sigură. Cu toate acestea, sa declarat după datarea cu Carbon că tăblițelele au o vechime de peste 7500 de ani. Testele stratigrafice (datarii straturilor de roca în conformitate cu eră geologică) au pus la îndoială această afirmație.

În plus, arheologul român, Nicolae Vlassa care a fost responsabil de săpăturile arheologice la Tertaria, nu a fost prezent în aceeași zi în care plăcile au fost descoperite. Motivul absenței nu a fost dat niciodată.

Cine susține că tăblițele sunt false se bazează și pe asemănarea unor simboluri cu simbolurile sumeriene reconstruite din literatura populară românească din perioada în care tăblițele au fost descoperite.

În plus, scrisul a apărut pentru prima oară ca o necesitate administrativă a primelor țări în Semiluna Fertilă, și nu există dovezi pentru țări organizate din Europa, în aceeași perioadă, care necesita arhive.

Să presupunem că semnele gravate pe tăbliţele reprezintă un limbaj vorbit. Dar asta inseamna ca semnele sunt și un sistem de scriere?

Pentru a clarifica problema vom sări cu câteva mii de ani înainte. Invenția becului electric este atribuită lui Edison, dar el doar a perfecționat-o și unii inventatori au aprins becuri incandescente înaintea lui. Cu toate acestea, gloria e al lui pentru simplul motiv că el a ştiut ce să facă cu invenția, cum să transforma o jucărie în ceva care ne va schimba viața pentru totdeauna. Pentru ca lampa să ajungă la fiecare casă, Edison a pus în funcţiune, la New York, prima centrală electrică din lume în 1882 - o viziune pe care alţii nu au avut. În mod similar, au existat cei care au transmis și au prins semnale radio înaintea lui Marconi, dar el a transformat invenția într-o întreagă industrie (Compania Marconi) care ne-a revoluționat viața. Există dovezi că în Coreea s-a tipărit înaintea lui Gutenberg, dar el a fost cel care a adus cartea la fiecare casă folosind o metodă de imprimare industrială.

Să presupunem că tracii sunt într-adevăr primii care au inventat simboluri grafice care reprezintă elemente de limbă vorbită. Dar este clar că ei nu au înțeles potențialul inerent al semnele, sau nu au atins nivelul de dezvoltare protivita sau circumstanțele istorice nu au permis, dar rezultatul este același: tracii nu au lăsat nici o lucrare literară după ei sau alte tipuri de scrieri. Prin urmare, nu este posibil să atribuim tracilor inventarea scrisului ceea ce înseamnă folosirea simboluri grafice care reprezintă un sistem de scriere în scopul promovării cultura omenească. Pe de altă parte, sumerienii și mesopotamienii au scris lucrări literare epice cunoscute printre care și Epopeea lui Ghilgameș (2100 î.Hr.) și Enuma Eliș (1600 î.Hr.), chiar și primele legi scrise: Codul lui Hammurabi și codul de legi al lui Ur-Nammu. Primele biblioteci au fost, de asemenea, înființate în Semiluna Fertilă, şi cea mai cunoscuta este Biblioteca lui Assurbanipal din Ninive, care conținea mii de cărți scrise pe subiecte administrative, religioase, istorice și științifice.

A atribui un semn graphic consensual unei vacă sau unui cal este o idee frumoasă și interesantă, dar de la semne consensuale de a compune o lucrare literară sau un set de reguli este un sistem de scriere.

În concluzie: pentru că ceea ce înconjoară Tăblițele de la Tărtăria este discutabil, vom continua să credem ceea ce am știut până acum, că sumerienii sunt inventatorii scrisului și că Mesopotamia este leagănul civilizației umane, deoarece avem dovada clară. Romanii si Tracii vor aștepta o altă ocazie.


Altele
Doua Generatii: Zece Povestiri si o Poezie - Erna Ella Rubin
Compozitori Romani de Opereta
Au Inventat Tracii Scrisul?
Cifre Romane

Iulian.Rubin@gmail.com