RIK
Erna Ella Rubin (1927-2014)
Cernăuţi, Transnistria, Galați, Dimona

Amintiri din Lagăr - Poveşti din Holocaust
Vine Mămica
Erna Ella Rubin

Udi Rubin, nepotul lui Erna, in fața clădirii de la Maria Theresiengasse Nr. 6 unde Erna locuia. Fotografia a fost făcută în 2010 când am călătorit la Cernauti.

Calatoria Noastra la Cernauti (Engleză)
In anul 1944 am venit acasa. Am gasit o locuinta in acelasi bloc unde am locuit inainte de deportare, insa un etaj mai sus, exact deasupra locuintei noastre. Maria Theresiengasse1 era o strada laterala din Herrengasse2 care a fost principala strada din Cernauti. Pe Herrengasse erau trei cinematografe. Serile si duminica dimineata era promenada. Mic si mare au iesit sa se plimbe pe Herrengasse (care in romaneste era Str. Flondor).

Asa dar, noi locuiam in Str. Maria Tereza (Maria Theresiengasse) Nr. 6 care a fost a doua casa din colt cu strada Flondor.

Locuinta era compusa din trei camere: O camera mare cu geamuri la strada, una ceva mai mica care tot era, pentru conceptia de astazi, destul de mare, iar a treia camera, care se chema cea mica, avea un geam la strada, nici asta nu era chiar mica. Noua, lui Dora3 si mie camera asta ne placea cel mai mult.

Plus, bucataria era mare, cu o soba de gatit zidita intr-un colt. Din bucatarie era o camara mica unde se tinea alimente. Aceasta camara se chema pe germana speisekammer. Locuinta avea baie cu cada si o camaruta mica pentru servitoare (dienstboten-zimmer). Intr-un cuvant: O locuinta mare.

Prin anii acea, 1944-45, cand au venit multi Rusi la Cernauti a fost lipsa de locuinte. Forurile4 iti luau cate o camera pentru oamenii lori.

Intr-o buna zi a sunat la usa noastra o pereche tanara, rusi, el in uniforma cu gradul de maior, ea o femeie delicata, pe urma am aflat ca e gravida.

Au vorbit idiș cu mama: Noi am fost informati ca aveti o camera in plus si noi va rugam sa ne-o predati noua caci oricum o sa va o ia si poate o sa fie oamenii care nu o sa va placa, iar noi suntem evrei si sper sa ne intelegem.

Asa a si fost, mama a acceptat, caci judecand oamenii astia au avut dreptate in toate.

S-au mutat in camera mica, oameni fini, nu ne-au suparat cu nimic, aveau acces la bucataria.

Dupa cateva luni, ea (nu mai tin numele) a nascut o fetita. Soarta a vrut ca acest copil sa se nasca cu un piciorut defect. Eu m-am dus cu mama copilului la spital sa-i ajut, caci ea a fost slabita de la nastere. Dupa sase saptamani copilul a murit.

Ea a fost bolnava de dureri si febra laptelui. El suferind de ulcer la stomac. Cat timp ea nu a fost acasa, el a mancat alimente care ii a provocat o criza.

Amandoi stateau in pat, iar eu ii am ingrijit. Astazi imi dau seama ca i-am fost de mare ajutor. De cate ori intram la ei sa intreb ce au nevoie, el ma primea cu cuvintele: Vine Mamica!

Acest maior avea un frate mai tanar ca el, tot ofiter, el venea din cand in cand in vizita la fratele lui. Am avut ocazia sa-l vad in treacat, un baiat inalt subtire.

Maiorul nostru a vrut foarte mult sa ma marit cu fratele lui, si de ce n-ar fi vrut? Am fost frumoasa, serviabila si ca am fost o mica gospodina a putut sa-si dea seama cand ii am ingrijit cand au fost bolnavi.

Noi nu am luat aceasta propunere in serios, caci doream sa plecam5.

Rik6

1. Maria Theresiengasse a fost numele german al străzii în perioada austro-ungară. După ocupația româna, din 1918, numele străzii a fost schimbat la Miron Costin. Numele străzii a fost schimbat din nou la Tcheliuskintsiv după ocupația sovietică din 1944, un nume care există până astăzi.
2. Herrengasse a fost numele german al străzii în perioada austro-ungară. După 1918 numele străzii a fost schimbat la Iancu Flondor si din 1944 numele străzii este Kobilianskoy.
3. Sora lui Erna
4. Forurile administrative, autoritățile
5. La Galati
6. Erna a povestit: "Cand am fost mica mi sa spus Erika. Am silabisit numele meu R.I.K, adica Er-I-Ka, ceea ce a iesit Rik si asta mea ramas pseudonim."

Amintiri din Lagăr

Limba Secretă Unchiul Hermann Vine Mămica


Acte

Certificat emis lui Erna Ella Rubin (Bendit) de Asociaţia Foştilor Deportaţi în Transnistria

A Doua Parte a Documentului

Fotografia lui Erna care lipsește pe certificatul din stânga. Aici Erna are 20 de ani.


Scris de Mana


Scurte Povestiri de Erna Ella Rubin


Altele
Doua Generatii: Zece Povestiri si o Poezie - Erna Ella Rubin
Compozitori Romani de Opereta
Au Inventat Tracii Scrisul?
Cifre Romane

Picturile lui Erna


* Iulian Rubin (Iulika) este fiul lui Erna Ella Rubin (RIK)

Iulian.Rubin@gmail.com